Lexus CT 200h Hybrid – Parijs

Alweer 4e model met Lexus Full Hybrid Drive technologie
Met de CT 200h Hybrid versterkt Lexus zijn positie als marktleider op het gebied van hybridetechniek. Voor de nieuwe hatchback ontwikkelde Lexus de tweede generatie van de Lexus Full Hybrid Drive, waarmee deze moderne technologie voor het eerst beschikbaar komt voor autokopers in het luxe C-segment.

De tweede generatie van de Lexus Full Hybrid Drive in de CT 200h omvat een 1,8 liter lichtgewicht VVT-i benzinemotor met een vermogen van 73 kW (99 pk) en een koppel van 142 Nm en een 60 kW (82 pk) sterke elektromotor die direct een koppel van 207 Nm ontwikkelt.
Het gecombineerde vermogen van deze beide krachtbronnen bedraagt 100 kW (136 pk), dat via een CVT-transmissie op de voorwielen wordt overgebracht. Vanuit stilstand accelereert de CT 200h Hybrid in 10,3 seconden naar 100 km/u, tot een topsnelheid van 180 km/u. Het gecombineerde brandstofverbruik als de CO2-emissie ligt uitzonderlijk laag, met respectievelijk 3,8 l/100 km en 89 g/km.

De Lexus Full Hybrid Drive stelt de CT 200h in staat om binnen de bebouwde kom over een afstand tot 2 kilometer alleen op elektriciteit – en daarmee volledig emissievrij – te rijden. De daarvoor benodigde energie wordt opgeslagen in een high performance battery pack. Een uitgekiend Energy Management System zorgt voor een optimale verdeling van het vermogen van de afzonderlijke energiebronnen, zodat het battery pack snel en tijdig wordt opgeladen. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor het regeneratieve remsysteem, waarmee de energie die vrijkomt bij het remmen wordt omgezet in elektrische energie die vervolgens wordt opgeslagen in een compact battery pack.

Krachtig gelijnd exterieur met L-finesse
Het front van de CT 200h Hybrid is de jongste belichaming van L-finesse, de designfilosofie waarmee Lexus traditiegetrouw streeft naar een zorgvuldige balans van kracht en precisie. De grille wordt geflankeerd door scherp gesneden koplampunits die bijdragen aan een lichtvoetige, sportieve uitstraling. Optioneel zijn de koplampunits uit te rusten met LED’s – een van de vele plekken waar deze moderne technologie wordt toegepast. Afhankelijk van de gekozen meeruitvoering wordt de CT 200h Hybrid uitgerust met lichtmetalen 15-inch, 16-inch of 17-inch velgen. De blauwe Hybrid-badges geven informatie over het bijzondere karakter van de CT 200h Hybrid. Voor de carrosserie is er keuze uit tien lakkleuren, waaronder twee geheel nieuwe: Solar Yellow en Sienna Brown.

Bestuurder en rijervaring uitgangspunt bij ontwerp interieur
Zoals verwacht mag worden van een nieuwkomer in het luxe C-segment, zijn de afwerking en de uitrusting van het interieur van de CT 200h Hybrid van hoog niveau. De doordachte indeling legt de focus onmiskenbaar op de bestuurder, met een lage, dynamische zithouding en stoelen die optimale zijdelingse steun bieden. Ook de indeling van het instrumentarium en de diverse bedieningsinstrumenten is zorgvuldig gekozen om de taak van de bestuurder zoveel mogelijk te verlichten.

Met rustige en elegante vormen en de met de hand afgewerkte details biedt het interieur de ruimtelijke en uitnodigende ambiance waarin elke inzittende zich direct thuis voelt. Het dashboard is verdeeld in twee zones: een bovenzijde met daarin een 8-inch kleurendisplay en een onderzijde waarin de diverse bedieningsinstrumenten zijn ondergebracht. Hier vindt de bestuurder ook het veelgeprezen Remote Touch-systeem met force feedback functionaliteit, waarmee alle belangrijke functies zijn aan te sturen.

Afhankelijk van de gekozen uitvoering zijn de voorstoelen 6-voudig of 8-voudig elektrisch verstelbaar, met voor de 8-voudig verstelbare stoelen bovendien een geheugenfunctie, een elektrisch verstelbare lendensteun en stoelverwarming. Door de relatief dunne rugleuningen van de voorstoelen en de vlakke vloer kunnen passagiers achterin prima zitten. Ook het laadvolume van 375 liter – 985 liter met de achterbank neergeklapt – is concurrerend in dit specifieke segment.

Voor de afwerking van het interieur is er keuze uit een grote diversiteit aan combinaties van kleur en materiaal. Lederen bekleding is verkrijgbaar in de kleuren Black, Ivory en Venaro Grey. Stoffen bekleding is er in de kleuren Panther Black, Lava Red, Abyss Blue, Silk Ivory en Autumn Brown. Deze kleuren zijn naar keuze te combineren met accenten in Storm Black, Brown Ash Burl Wood, Oriëntal Bamboo of Carbon Graphite.

Hightech voorzieningen onderstrepen premium karakter CT 200h Hybrid
Behalve het innovatieve Remote Touch-concept biedt het interieur van de CT 200h Hybrid nog meer hightech voorzieningen die het rijplezier bevorderen. Voorbeelden daarvan zijn het optionele Hard Disk Drive Navigatiesysteem met 40 GB harde schijf en de drie topklasse audiosystemen die Lexus voor de nieuwkomer in petto heeft.

Het standaard geleverde Lexus audiosysteem omvat een CD-speler, zes luidsprekers en bediening op het stuurwiel. De topversie is het Mark Levinson® Premium Surround System met dertien luidsprekers en een muziekbibliotheek met een capaciteit van 10 GB. Uitgesproken praktisch is de Rear View Monitor, die de bestuurder tijdens het parkeren terzijde staat. Dit systeem brengt de ruimte achter de auto in beeld op de kleurendisplay van het navigatiesysteem of op de 3,3-inch display in de achteruitkijkspiegel.

Maximale bescherming van bestuurder, passagiers en weggebruikers
Hoewel een definitieve beoordeling nog niet is gegeven, is de Lexus CT 200h Hybrid ontworpen om in de crashtests van Euro NCAP de maximale score van vijf sterren te behalen. Daarvoor is de auto voorzien van state-of-the-art voorzieningen die de inzittenden en andere weggebruikers beschermen. Zo bevinden zich in het interieur acht airbags, waaronder twee knieairbags. De inzittenden voorin genieten extra bescherming van de voorstoelen met actieve hoofdsteunen (Whiplash Injury Lessening). Ook standaard zijn een elektronisch gestuurd remsysteem met Brake Assist, Traction Control en Vehicle Stability Control.

Een bijzondere rol is weggelegd voor Lexus’ vooruitstrevende Pre-Crash Safety systeem (PCS), waarmee schade en letsel als gevolg van een aanrijding zoveel mogelijk kan worden beperkt. Het systeem maakt gebruik van een microgolfradar om objecten in de rijbaan van de auto te kunnen registreren en zo de bestuurder te helpen een eventuele aanrijding te voorkomen. Het even innovatieve Adaptive Cruise Control (ACC) maakt gebruik van dezelfde radartechnologie. Met ACC bewaart de CT 200h Hybrid automatisch een vooraf ingestelde afstand tot de voorganger, zelfs als deze geen constante snelheid aanhoudt.

Financieel voordeel: 14% bijtelling en vrijgesteld van BPM en MRB
Voor Nederlandse Lexus rijders biedt rijden in de CT 200h Hybrid een scala aan  financiële voordelen. Vanwege de uitzonderlijke milieuprestaties is de nieuwe   CT 200h Hybrid voorzien van een groen A-energielabel, en het lage bijtellingstarief van 14% voor zakelijk rijders. Bij aanschaf wordt bovendien geen BPM geheven en de CT 200h Hybrid is vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

In maart 2011 wordt de jongste telg van de Lexus familie verwacht in de Nederlandse showrooms. De prijzen zijn nog niet bekend.

Foto’s:

Bron: [Lexus NL]

mlcoolj

Lexusforum.nl