DIRECT4: innovatief aansturingssysteem voor elektrische aandrijving van Lexus

Vorig jaar onthulde Lexus de LF-30 concept car. Dit futuristische model is met zijn design en hightech de belichaming van de Lexus Electrified-visie, waarbij beleving en rijplezier centraal staan. Nu onthult Lexus een belangrijke technologie, die naadloos aansluit bij deze visie: DIRECT4, een aansturingssysteem dat speciaal is ontwikkeld voor de volgende generatie geëlektrificeerde modellen van Lexus.

DIRECT4 is ontwikkeld voor komende volledig elektrische – en hybride elektrische-modellen van Lexus. Het systeem stuurt naast de vermogensafgifte van de elektromotoren voor en achter ook de verdeling van de remkracht over de vier wielen aan. Door automatisch de balans tussen de voor- en achterwielaandrijving aan te passen, zorgt DIRECT4 ervoor dat de aandrijving altijd optimaal is aangepast aan de omstandigheden én aan de intenties van de bestuurder.

VERBONDENHEID MET DE AUTO

De elektromotoren op de voor- en achteras zijn direct aan de wielen gekoppeld. Daardoor vindt de verdeling van de aandrijfkracht altijd direct plaats en ervaart de bestuurder een authentiek gevoel van verbondenheid met de auto. Daarbij zorgt DIRECT4 voor een ideale balans tussen een voorspelbaar weggedrag en rijplezier. Dat laatste komt vooral tot uiting in een krachtige, lineaire acceleratie en een opwindend bochtgedrag. Uiteraard zijn ook andere kernwaarden van Lexus geïntegreerd: DIRECT4 functioneert uitermate stil en comfortabel.

EEN HOOGSTPERSOONLIJKE INTRODUCTIE

In een korte film introduceert Takashi Wanabe (Lexus Electrified Chief Engineer) DIRECT4. Wanabe legt in een interview onder meer uit dat Lexus bij de ontwikkeling van DIRECT4 volop profiteerde van ruime elektrificatie-ervaring. Mede daardoor zorgt het systeem voor pure beleving én rijplezier. Daarmee sluit het perfect aan bij de Lexus Electrified-visie. Dat wordt in het vervolg van de film duidelijk: prototypes met 4DIRECT-technologie laten op een testcircuit de voordelen van het systeem zien.

HET DESIGN-EFFECT

In de film geeft Lexus ook een voorproefje van het toekomstige design-DNA van het merk. Zo zijn er designschetsen en beelden te zien van een 100% elektrisch aangedreven Lexus concept car, die begin 2021 wordt onthuld. Lexus designchef Koichi Suga legt daarbij uit welke invloed elektrificatietechnologieën hebben op het design en de prestaties van toekomstige modellen. Zo kan bij elektrisch aangedreven modellen een traditionele grille ontbreken omdat de motor niet met behulp van een radiator hoeft te worden gekoeld. Dat brengt ook nieuwe ontwerpmogelijkheden met zich mee. Lexus gaat technologische vooruitgang ook zichtbaar maken in het design van zijn modellen.

Lexusforum.nl